Daging Lembu Rendang
HATI LEMBU MASAK BEREMPAH
BAHAN-BAHAN :
1. Hati lembu 1 kg basuh bersih. Basuh dgn tepung gandum.direbus separuh masak dgn halia. kemudian dipotong.
2. BAHAN TUMIS :
- rempah 4 sekawan
-bwg besar 1 biji (dimayang)
- bwg putih 2 ulas (dimayang)
- daun kari 1 tangkai.
3. BAHAN KISAR HALUS :
- bwg besar 2 biji
- bwg merah 6 bji
- bwg putih 2 ulas
- halia 1 inci
- lada hitam 1 sb
4. Jintan manis 1 sb (serbuk)
5. Jintan putih 1 sb (serbuk)
6. Ketumbar 1 sb (serbuk)
7. Serbuk kunyit 1/2 sb
8. Cili giling 2 sb
9. Sos tomato del monte 2 sb
10. Sos tiram 1 sb
11. Air asam jawa 2 sb
12. Bahan hiasan
- cili burung/ lada besar
- bwg holland dibelah 6
- garam gula dan bahan perasa secukup rasa
CARA MEMASAK :
Panaskan minyak. Masukkan bahan tumis naik bau. Masukkan cili giling..tumis smpai pecah minyak..masukkan bahan kisar..tumis smpai pecah minyak..dan kering..tmbah air..masukkan bahan rempah...jintan..ketumbar..serbuk kunyit..tumis lagi smpai kering...masukkan sos tomato dan sos tiram..tumis lg..smpai kuah pekat..masukkan hati..masukkan garam dan gula ..air asam jawa..serta bahan perasa .. tutup periuk dlm 10 minit...masukkan cili burung dan bwg holland..kacau..siap
Kredit : Empunya Resep
SELAMAT MENCOBA
Tidak ada komentar:
Posting Komentar