H.O.R.A.S

Selamat Datang buat anda yang mengunjungi blog ini, Segala informasi dalam blog ini merupakan bantuan dari buku-buku, majalah, dan lain-lain
Semoga blog ini bermanfaat bagi anda ^^.


Kamis, 31 Agustus 2023

Masakan Ayam Kari

  

AYAM KARI


RESEP KARI AYAM PEKAT

BAHAN-BAHAN :

12 ketul ayam

2 biji kentang - potong 4

1 1/2 labu bawang besar saiz besar - hiris

6 ulas bawang putih - hiris

3 inci halia - hiris

1 asam keping

1 kotak santan kotak

Air secukupnya

10 sudu besar rempah kari

Kayu manis, bunga lawang, buah pelaga

1 pelepah daun kari

Gula

Garam secukupnya

CARA MEMASAK :

Panaskan minyak dan tumis rempah penumis bersama bawang putih, bawang merah dan halia sehingga kekuningan.

Kemudian masukkan rempah kari dan kacau seketika sebelum dimasukkan air supaya rempah cair.

Terus masak dengan menggunakan api perlahan sambil terus dikacau sehingga rempah sedikit garing dan terbit minyak.

Kemudian masukkan daun kari dan kentang.

Lepas itu, masukkan pula ayam dan masak sehingga ayam kecut sebelum tambah sedikit lagi air dan biarkan mendidih.

Masukkan pula santan. Terus masak dengan api perlahan. Setelah kentang empuk, masukkan asam keping, gula dan garam.

Renihkan sehingga pecah minyak. Sesuaikan kepekatan kuah yang disukai.

Jika terlebih pekat, tambah air panas dan masak lagi.

Kuah kari ayam pekat seperti ini pasti sedap dimakan dengan roti jala.


Kredit : Empunya resepi

SELAMAT MENCOBA






Tidak ada komentar:

Posting Komentar