GETAS
KUIH
GETAS GULA MELAKA
by. @kualihelena
Bahan :
1 cawan tepung pulut
3 sdm tepung ubi kayu
120 ml air
1 sdt garam
1 cawan kelapa parut
Cara
Mengerjakan :
Campurkan semua bahan diatas kecuali air.
Tuangkan air sedikit demi sedikit sehingga
menjadi adunan yang tak melekat di tangan.
Bentukkan bulat memanjang atau sesuai selera, goreng
dengan api sederhana sehingga agak keperangan.
Angkat dan tos kan.
Lapisan Gula:
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan air
Cara
Mengerjakan :
Dalam kuali non stick, masak gula dan air hingga
mendidih dan pekat.
Kecilkan api.
Masukkan getas yang tadi ke dalam lapisan gula
merah, kacau rata hingga semua tersalut rata dan gula berkaramel.
Tutup api, biarkan sekejap sehingga lapisan gula
merah mengeras.
NOTE:
Petua untuk mengelakkan kuih getas meletup
semasa digoreng:
1. Masukkan adunan kuih yang siap dibentuk kedalam
kuali yang berisi minyak (jangan tunggu hingga minyak PANAS)
2. Masak dengan api kecil dan biar minyak dan
kuih panas perlahan-lahan. In sha Allah kuih tidak meletup-letup.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar