Menu -Yong Tau Food
Lama tak buat.
Beli bhn,buat sendiri je kuah hitam tu..
Boleh ulang2 makan.
Alhamdulillah
Resepi Kuah Yong Tau Foo
Kuah hitam
2 sudu makan taucu
2 sudu makan tepung jagung
2 sudu makan tepung gandum
3 sudu makan kicap pekat
3 sudu makan sos tiram
4-5 sudu makan gula
3 cawan air
Masukkan semua dalam blender, blend bagi taucu halus, pastu masak bagi mendidih sekejap.
Kuah merah
1/2 cawan kacang tanah yang dah digoreng
1 sudu makan tepung gandum
1 sudu makan tepung jagung
4- 5 sudu makan gula
3 cawan air
1/4 sudu makan garam
Blender semua bahan kat atas bagi kacang halus..
3 sudu makan cili blend
Cara-cara: Panaskan sedikit minyak, tumis 2 biji bawang putih yang diketuk. Letak 3 sudu makan cili blend, tunggu kering.
Masukkan semua bahan dalam blender tadi, masak sekejap bagi kuah agak pekat dalam 5 minit. Siap
Dah boleh makan ngan apa-apa bebola, hotdog, sayur, sotong kangkung, dan lain-lain.
Campur kuah untuk sesuaikan rasa pedasnya. Tabur bijan sangai dengan bawang goreng.
Selamat mencuba! Sedap tau, boleh jimat, makan kat rumah hanya beli bahan-bahan je. Resepi ni boleh buat niaga tau!
Utk yong tau foo sup-
Saya guna air rebusan bhn2 yong tau foo td.
Letak seketul kiub ikan bilis,letak sedikit lada putih@ serbuk lada sulah ajishio,ketukkan 3 ulas bawang putih..masukkan dlm sup.biarkan merenih..dan saya gunakan utk buat sup yong tau foo yg mudah.
Credit resepi:Hamidah ida
Airtangan dan gambar- Eniza M. Salim
Tidak ada komentar:
Posting Komentar