Gulai Ikan Tongkol
@
ike aye
#HomemadeByRoselyza
(mekza kitchen)
(Sumber
rujukan cikgu afy diolah oleh mekza kitchen )
Bahan
utk rebus ikan :
2
ekor ikan tongkol (bersihkan)
3-4
helai daun pandan
Sedikit
halia
Sedikit
lengkuas
Garam
dan gula melaka
Sedikit
cuka (tapi x letak pun)
ganti
ngn air je sikit
Cara
direbus dgn api yg perlahan.
Bahan
untuk kuah gulai :
Bawang
merah
Bawang
putih
Jintan
manis
Ketumbar
Serai
**Bahan
diatas kisar
Bahan
lain :
1peket
serbuk kari daging
1/2
peket serbuk kerutuk
Sedikit
serbuk lada babas
Cili
kisar
Garam/gula/kiub
ikan
Santan
pekat (santan kotak).
Santan
segar (1biji)
Air
rebusan ikan
Cara
Mengerjakan :
- Panaskan minyak, tumis bahan kisar tadi smpi naik minyak, naik bau dan kekuningan, masukkan cili kisar.
- Tumis sampai pecah minyak..
- Bancuh rempah kari, kerutuk dan lada ...tumis sekali dgn bahan lain ...api sederhana saja ...
- msak sampai dia pecah minyak dgn cantik ...masukkan air rebusan ikan.
- Tumis lagi sampai dia pecah minyak, masukkan santan segar, santan pekat (kalau x pecah minyak mmg x cntik kuah gulainya nty)...
- kacau perlahan dgn api sederhana ye...biarkan dia mereneh dalam 15-30mnit ...masukkan ikan rebus tadi ..
- kacau perlahan dan masak seketika dalam 5mnit ..tutup api .
Tidak ada komentar:
Posting Komentar