KUE
PUTU PERAK
Bahan-bahan:
4cwn tepung beras
1cwn tepung pulut
1cwn air
1cwn gula kastor
Acuan putu
Kain kasa/ kain cotton dipotong 4segi
Bahan Pelengkap :
Kelapa parut muda+ Garam secukup rasa
Cara Mengerjakan :
1. Campurkan tepungpg beras dan tepung pulut.
2. Gaul sehingga rata.
3. Tuang air dan ramas hingga nampk seperti
ketulan2.
4. Blend kering hingga halus dan ayak supaya
halus.
5. Campurkan gula ke dalam tepung yang diayak
tadi.
6. Gaul hingga betul-betul sebati.
7. Panaskan air kukusan hingga mendidih.
8. Ambil acuan putu masuk sedikit dalam acuan.
9. Buat lubang tengah-tengah.
10. Masuk inti dan tutup pulak dgn tepung.
Ratakan atas acuan. 11. Ambil kain kasa tutup atas acuan dan telangkupkan pada
periuk kukus.
12. Kukus selama 3 minit atau hingga masak.
13. Siap dihidang untuk seisi keluarga
Resep Cik Puan Nurshima
Kue Putu Perak |
Tidak ada komentar:
Posting Komentar