H.O.R.A.S

Selamat Datang buat anda yang mengunjungi blog ini, Segala informasi dalam blog ini merupakan bantuan dari buku-buku, majalah, dan lain-lain
Semoga blog ini bermanfaat bagi anda ^^.


Sabtu, 29 Oktober 2022

Olahan Kue Putu Ubi Kayu

 

 

KUE PUTU UBI KAYU

 

Bahan asasnya ialah ubi kayu.
- Kuantiti ubi kayu bergantung kepada banyak mana hendak hasilkan putu halba.
- Ubi kayu yang telah dikopek kulit luarnya hendaklah diparut atau dimesin.
- Ubi kayu yang telah diparut itu hendaklah diperah agar kering (lembab yang gebu)
- (untuk mudah, sekarang terdapat debu atau tepung ubi kayu dijual di pasaran)
- Gaul ubi kayu yang diparut dengan halba secukup rasa. Ada juga yang memasukkan sedikit garam.

Untuk memasak
- Tepung ubi kayu dimasuk ke dalam piring kecil (acuan)
- Guna tutup teko basuh tangan pun boleh. Ada yang guna acuan kuih dan gelas. Inilah dikatakan kreativiti.
-.Letakkan sedikit gula melaka (nise) yang telah dipotong kecil. Boleh juga gunakan guna.
- Taburkan sedikit ubi kayu di atas nise supaya tertutup dan tekan sedikit supaya mampat
- Letakkan kain kasa (maslin) di atas piring ubi. Kain lain pun boleh digunakan seperti sapu tangan atau tuala kecil.
- Terbalikkan piring ke atasnya supaya putu tertinggal di atas kain.
- Angkat dan isikan ke dalam pengukus.
(anda boleh lakukan apa peralatan atau cara yang sesuai, asalkan putu yang hendak dimasakkan itu dapat diletakkan ke dalam atau di atas pengukus.
- Putu halba masak apabila semua telah melekit mengikut bentuk - tentu anda kenal yang masak dengan belum.

Putu halba sedap dimakan ketika panas. Ia dicicah dengan kelapa parut. Kalau sudah sejuk, maka kurang sedap dimakan sebab sudah liat sedikit dan aroma bau serta rasanya berkurangan.



Kue Putu Ubi Kayu


Tidak ada komentar:

Posting Komentar