IKAN
KECAP PEDAS
CENCARU MASAK KICAP
PEDAS
BERSAMA PERAHAN JUS
LIMAU KASTURI
BY ~ Aleen Aireish
Bahan-bahan :
2 ekor ikan cencaru
4-5 tangkai cili kering
**
1 biji bawang besar **
3 ulas bawang puith **
2 sudu besar cili sos
3 sudu besar kicap
lemak manis
1 sudu makan sos tiram
1 mangkuk kecil air
(boleh agak-agak sendiri)
1 sudu makan tepung
jagung bancuh dengan air
1 biji bawang besar -
dipotong dadu
10 biji cili api -
dipotong
4 biji limau kasturi -
dibelah dua
Caranya :
1) Ikan cencaru dicuci
bersih kemudian dicampur dengan serbuk kunyit dan garam, goreng hingga masak,
ketepikan.
2) Bahan bertanda ( **
) dikisar lumat, panaskan kuali tumis bahan kisar hingg garing.
3) Masukkan air, cili
sos, kicap, sos tiram dan bawang besar potong dadu, masak mendidih. Letak
garam, gula secukup rasa jika perlu. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung
jagung supaya kuah kicap pedas likat sedikit.
4) Tuang atas ikan
cencaru, tabur cili api potong dan letak limau kasturi.
5) Cara makan, semasa
menjamu selera nanti, perahkan 2 limau kasturi dalam hidangan itu, tidak perlu
perah semua.. nanti rasa nak makan lagi.. perah lagi .
Ikan Kecap Pedas |
Tidak ada komentar:
Posting Komentar