H.O.R.A.S

Selamat Datang buat anda yang mengunjungi blog ini, Segala informasi dalam blog ini merupakan bantuan dari buku-buku, majalah, dan lain-lain
Semoga blog ini bermanfaat bagi anda ^^.


Selasa, 22 November 2022

Tips Membuat Ikan Kecap Pedas

 

 

IKAN KECAP PEDAS

 

CENCARU MASAK KICAP PEDAS

BERSAMA PERAHAN JUS LIMAU KASTURI

BY ~ Aleen Aireish

 

Bahan-bahan :

2 ekor ikan cencaru

4-5 tangkai cili kering **

1 biji bawang besar **

3 ulas bawang puith **

2 sudu besar cili sos

3 sudu besar kicap lemak manis

1 sudu makan sos tiram

1 mangkuk kecil air (boleh agak-agak sendiri)

1 sudu makan tepung jagung bancuh dengan air

1 biji bawang besar - dipotong dadu

10 biji cili api - dipotong

4 biji limau kasturi - dibelah dua

 

Caranya :

1) Ikan cencaru dicuci bersih kemudian dicampur dengan serbuk kunyit dan garam, goreng hingga masak, ketepikan.

2) Bahan bertanda ( ** ) dikisar lumat, panaskan kuali tumis bahan kisar hingg garing.

3) Masukkan air, cili sos, kicap, sos tiram dan bawang besar potong dadu, masak mendidih. Letak garam, gula secukup rasa jika perlu. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung supaya kuah kicap pedas likat sedikit.

4) Tuang atas ikan cencaru, tabur cili api potong dan letak limau kasturi.

5) Cara makan, semasa menjamu selera nanti, perahkan 2 limau kasturi dalam hidangan itu, tidak perlu perah semua.. nanti rasa nak makan lagi.. perah lagi .



Ikan Kecap Pedas


Tidak ada komentar:

Posting Komentar