RISOLES KAMPUNG
https://www.instagram.com/tipsdaninpirasi?r=nametag
Jangan lupa ikuti kita di Instagram juga ya bun ...
Banyak resep kue dan makanan looh
Bahan Kulit:
- 2,5 cawan tepung gandum
- 1/4 cawan tepung ubi kayu
- 750-800 ml air
- 1 telur, kacau dalam mangkuk
- 3 sdm majerin, cairkan
- 1 sdt garam
Cara Mengerjakan :
Satukan semua bahan kulit dalam mangkuk besar.
( Tuang air dalam 750ml dulu, kalau agak-agak adunan masih
terasa pekat boleh tambahkan sikit lagi air)
Kacau bagi rata dan tapis untuk dapatkan adunan yg halus sekata.
Panaskan kuali non stick dengan api sederhana, sapu kuali dengan
sedikit minyak dan tuangkan satu senduk adunan.
Dadarkan sehingga masak, tidak perlu di terbalikkan.
Bahan Inti:
- 1 carrot, potong dadu
- 2 kentang holland, potong dadu
- daun sup
- daun bawang, hakak skip
- 200ml air
- 2 sdm tepung gandum
- 1 sdt lada hitam
- gula garam secukupnya
- megi cukup rasa
Bahan Tumbuk:
5 bawang merah rose
4 bawang putih
Cara Mengerjakan :
Tumis bahan tumbuk sehingga wangi, masukkan carrot, kentang,
daun sup dan air.
Masak sehingga mendidih dan agak lembut tambahkan gula, lada
hitam, garam, megi cukup rasa secukupnya.
Akhir sekali taburkan tepung gandum, kacau sebati. Angkat dan
sejukkan.
Ambil sehelai kulit dadar dan isikan dengan sedikit bahan inti,
gulung.
Celupkan kedalam telur yang telah dikocok.
Salutkan dengan breadcrumb hingga rata.
Goreng dengan minyak panas sehingga kuning kecoklatan
Sajikan
Risoles Kampung |
Tidak ada komentar:
Posting Komentar