H.O.R.A.S

Selamat Datang buat anda yang mengunjungi blog ini, Segala informasi dalam blog ini merupakan bantuan dari buku-buku, majalah, dan lain-lain
Semoga blog ini bermanfaat bagi anda ^^.


Minggu, 12 November 2023

Masakan Mie Kari

  

MEE KARI

Bahan Kuah Kari:

* Ayam atau daging

* Tauhu pelampung (goreng sekejap)

* 2 biji bawang merah besar (dikisar)

* 3 biji bawang putih (dikisar)

* 2 sb udang kering (dikisar)

* 10 tangkai cili kering (dikisar)

* 1 batang serai (diketuk)

* 4 sb serbuk kari (bancuh dengan sedikit air)

* 2 sb serbuk cili – optional (bancuh dengan sedikit air)

* 1 kotak kecil santan

* 1 cawan air

* 1 pc kiub pati ayam

Cara-cara:

1. Panaskan minyak dan masukkan serai, bahan kisar dan serbuk kari dan serbuk cili yang dah dibancuh dengan sedikit air

2. Tumis sampai pecah minyak. Masukkan ayam atau daging, biar bagi masak sekejap ya.

3. Lepastu baru masukkan santan dan air serta kiub pati ayam. Kepekatan kuah agak-agak saje ya, jangan cair/pekat sangat.

4. Perasakan dengan garam, gula dan perasa. Biar mendidih dan baru masukkan tauhu tadi. Siap!

Bahan lain:

* Mee kuning (celur sekejap)

* Fishball (goreng&hiris)

* Fishcake (goreng&hiris)

* Tauge

* Daun sup (hiris)

* Lada merah/ hijau (hiris)

* Bawang goreng

* Limau kasturi

* Telur rebus- belah dua

Semoga Bermanfaat








Tidak ada komentar:

Posting Komentar