NASI AYAM GURIH
RESEPI NASI AYAM
BAHAN UTK AYAM :
1ekor ayam potong 4
Jangan buang kulit
Daun bawang 3pokok basuh bersih simpul
Halia 4 inci ketuk
2 batang serai ketuk
Sedikit garam
CARA MEMBUATNYA :
Masuk air yang banyak sesuai utk masak nasi sup sos nanti ambik daripada ni ke dalam periuk besar bersama semua bahan di atas kecuali ayam. Biar mendidih.
Kemudian masuk ayam, celup dulu sekejap kemudian angkat bagi kulitnya tegang tak berkedut.
Kemudian baru lepaskan ayam ke dlm air ulangi proses sehingga habis keempat2 ketul ayam tersebut.
Rebus selama 10 minit dengan api biasa. Kemudian renih dlm masa 15 minit biar ayam masak. Angkat dan toskan.
Bawang putih halia tumbuk masuk sedikit garam sedikit kicap pekat dan madu lumur pada ayam dan perap sekejap.
Sambil tu boleh masak nasi dan sos.
Kemudian boleh bakar ayam tu dlm oven dlm 30 minit hingga keperangan. Ikut suka kita nak garing atau tidak sebab ayam tu tadi dah rebus.
Bila ayam dah siap masak, lumur dengan madu supaya berkilat cantik dan sedap.
BAHAN UTK NASI :
1kg beras basuh bersih dan toskan
Bahan utk tumis
6ulas Bawang putih cincang
3inci halia ketuk
3helai daun pandan simpul
Rempah 4 sekawan
Bunga cengkih kayu manis buah pelaga bunga lawang
2 sudu butter
2 kiub ayam
Air rebusan ayam tadi
CARA MEMASAK :
Panaskan minyak campur 2 sudu butter, tumis 5 sekawan bawang putih dan halia hingga wangi.
Masukkan beras kacau hingga sebati.
Kemudian masuk air rebusan ayam, sepadan dengan 1 kg beras kita tadi, kiub ayam, daun pandan, sedikit garam dan gula.
Kalau nak tukar ke rice cooker pun boleh, masak terus atas api pun boleh sehingga masak.
BAHAN UTK SOS CILI :
10biji cili merah
5biji cili padi kalau nk pedas tambah lagi.
4ulas bawang putih
1kiub ayam
Sedikit halia
Air masak
Garam gula dan cuka secukupnya
CARA MEMBUATNYA :
Masuk semua bahan kedalam blender kecuali cuka dah siap masuk dlm mangkuk tambah cuka dan rasa secukup rasa manis masin masam.
BAHAN UTK SOS KICAP :
5ulas bawang putih cincang
1 kiub ayam
2 sudu tepung jagung bancuh dengan air
5 sudu sos tiram
Kicap cair secukupnya
3 cawan air rebusan ayam tadi
CARA MEMBUATNYA :
Panas minyak tumis bawang putih hingga kekuningan masuk sos tiram kicap dan air rebusan. Masuk air tepung jagung bagi pekat garam gula kiub ayam. Kacau rata dan rasalah biar sesedap rasa.
UTK SUP :
Air lebihan ayam tadi masuk kiub ayam 2 biji akar, daun ketumbar garam secukup rasa. Masa nak hidang tabur bawang goreng dan daun ketumbar. Saya tadi masuk bebola ayam anak2 suka masuk ni.
Semasa menghidang hiaskan dengan salad tomato dan timun.Tadaa dah siap selamat mencuba semoga bermanfaat.
Kredit : Azizah Daud
SELAMAT MENCOBA
Tidak ada komentar:
Posting Komentar