IKAN STIM LIMAU
Bahan-bahan:
* Ikan siakap
* Bawang putih
(dicincang/ potong dadu)
* Halia (dihiris)
* 1 batang Serai
(dihiris) & 2 batang untuk letak dalam ikan.
* Cili padi merah &
hijau
* Asam Limau
* Daun ketumbar -
akarnya direbus sekali dengan ikan
* Garam @ sos ikan
untuk perasa.
Cara-cara:
1. Bersihkan ikan
siakap, kalau taknak bau hanyir cuci dengan asam limau @ lemon.
2. Kemudian letak 1
kiub pati ayam di seluruh ikan & serai di celah-celah ikan.
3. Rebus pakai kuali
je, letak akar daun ketumbar dan daun ketumbar sekali.
4. Letak sekali
bahan-bahan yang disediakan tadi sehingga masak.
5. Untuk perasa saya
letak sos ikan, nak letak garam pon boleh.
6. Rebus dalam 10 minit
7. Cili padi saya letak
last skali takut pedas sangat
Kredit: Zafirah Zawawi
Tidak ada komentar:
Posting Komentar